Fairtade Gemeente Goes
logo: Gemeente Goes

Goes en de Fairtrade Gedachte

Goes tot eind 2018 fairtrade gemeente

In 2009 behaalde de gemeente Goes - samen met gemeente Groningen - als eerste de titel Fairtradegemeente van Nederland. De fairtrade titel is deze maand verlengd tot december 2018. De werkgroep heeft aangetoond dat we voldoen aan de eisen. Momenteel zijn er 72 fairtrade gemeenten in Nederland. Goes is de enige fairtrade gemeente in Zeeland. Tijdens het themajaar Azië wordt er extra aandacht besteed aan fairtrade producten.

Het doel van de fairtrade werkgroep is om vraag en aanbod van fairtrade producten te vergroten. In de werkgroep zitten mensen uit verschillende branches, zoals Switch, het Ondernemers Contact Goes, de Agrimarkt, Shinemark en Gemeente Goes. Wie fairtrade artikelen koopt, maakt mede mogelijk dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Hierdoor hebben boeren en arbeiders meer inkomen, kunnen hun kinderen naar school en is het voor hen mogelijk om te investeren in hun bedrijf. Wil jij je hiervoor inzetten? We zoeken nieuwe leden voor de fairtrade werkgroep. Mail naar fairtradegemeente@goes.nl voor meer informatie.

Kijk voor meer informatie over fairtrade gemeente Goes op Facebook.Goes en de Fairtrade Gedachte

Ondersteun jij ook de Faitrade Gedachte? Word dan een Fairtrade organisatie of koop Fairtrade producten als thee, koffie, sap of chocola in de supermarkt.

Fairtrade Gemeente word je niet zo maar. Om de eervolle titel te kunnen dragen zijn er bedrijven en organisaties nodig die achter de Fairtrade Gedachte staan. De kracht van de Fairtrade campagne in Goes is dat het een gezamenlijk, breed gedragen project binnen de gemeentegrenzen is waarbij verschillende bedrijven, organisaties en inwoners betrokken zijn. Samen met hen wordt er hard gewerkt om Fairtrade in Goes op de kaart te krijgen en te houden.

Om Fairtrade gemeente te blijven investeren bedrijven en organisaties ieder jaar in de Fairtrade Gedachte. Ieder jaar worden er activiteiten georganiseerd om de eerlijke titel te behouden. In 2009 is het themajaar Goes-Afrika geweest. Het doel van dit jaar was om de kennis van Goese inwoners te vergroten over Afrika. Zo zijn er tal van activiteiten geweest op dit gebied, zoals het festival Ubuntu (‘ik ben, omdat wij zijn') Met het Oegendese district Kamuli is een tweejarig project opgestart om de afvalverwerking in het gebied te verbeteren. Ook heeft Goes in 2009 deelgenomen aan de Fairtrade Week en de Fairtrade Restaurant Week. Zo konden bezoekers aan het stadskantoor gratis Fairtrade koffie en thee drinken en werd bij het XI gebod voor een groot deel gekookt met Fairtrade producten.

Ook in het jaar 2017 is er van alles te doen in het kader van het Goes-Aziëjaar. Natuurlijk wordt er ook aandacht geschonken aan Fairtrade. Heb jij ideeën als burger om Faitrade dit jaar nog meer te promoten? Neem dan contact op met de stuurgroep van het Aziëjaar. Voor informatie: www.goes-azie.nl

Dat Goes Fairtrade is kun je onder andere merken aan dat er bij zorgverzekeraar CZ en op het stadskantoor Fairtrade koffie en thee wordt geschonken en koekjes worden geserveerd, er in de supermarkten Fairtrade vis, sappen en ijs te koop is en er in de horeca wijn wordt geschonken. De gemeenteraad investeert per jaar een bedrag van één euro per inwoner om Fairtrade Gemeente te blijven. Dat komt neer op een totaal bedrag van €37.000. Met dit bedrag wordt geprobeerd om de Milleniumdoelen te behalen. Er is sinds 2008 een lokale werkgroep actief die vijf keer per jaar bijeenkomt om activiteiten en acties te organiseren. Deze werkgroep bestaat uit medewerkers van de gemeente, de Wereldwinkel Goes, COS Zeeland, het Ondernemerscontact Goes en de Lidl.

Contactgegevens Fairtrade Gemeente Goes:

M.A. de Ruijterlaan 2
Postbuss 2118
4461 GE Goes
Tel. 0113-249617
E-mail:Fairtradegemeente@goes.nl

 

Fairtrade Gemeenten is een initiatief van Max Havelaar, COS Nederland, Wereldwinkels en het ICCO - ontwerp en realisatie gesponsord door: Nilsson communicatiekunstenaars