Fairtade Gemeente Goes
logo: Gemeente Goes

We groeien

Fairtrade Gemeente campagne blijft groeien

De campagne blijft zich in stevig tempo ontwikkelen. De Fairtrade Gemeente teller staat inmiddels op 63 gemeenten met de titel. Afgelopen jaar zijn er 10 titelborden uigereikt aan gemeenten die met trots de titel Fairtrade Gemeente mogen dragen.

Een van deze 10 nieuwe Fairtrade Gemeenten mag zichzelf het eerste Fairtade Eiland van Nederland noemen: Schiermonnikoog. Ook onze hofstad Den Haag heeft zich toegevoegd aan de lijst van Fairtrade Gemeenten. Hierdoor zijn de vier grootste steden van Nederland allen Fairtrade Gemeenten. Door deze fantastische ontwikkelingen woont inmiddels 1/3e deel van alle Nederlanders in een Fairtrade Gemeente! Er zijn 15 gemeenten gestart met de campagne. Welkom bij de Fairtrade Gemeente campagne.

Wij worden van deze aantallen heel vrolijk en willen alle fairtraders die zich hiervoor hebben ingezet ontzettend bedanken.


Eerste Fairtrade Provincie

Sinds november heeft Nederland zijn eerste Fairtrade Provincie. De eer is aan Utrecht. Agnes Jongerius, Europarlementariër en jurylid Fairtrade Gemeente, overhandigde officieel de titel aan Mariëtte Pennarts-Pouw, gedeputeerde Provincie Utrecht. Van de 26 gemeenten die de provincie telt voeren 14 gemeenten de titel Fairtrade Gemeente. Daarnaast zijn er nog 7 gemeenten actief in het behalen van de gemeente titel. Een goede stap in de richting om van Nederland het eerste Fairtrade Land ter wereld te maken.

 

Niet alleen Utrecht, maar ook Friesland was in de race om een Fairtrade Provincie te worden. Wij hopen dat Friesland in de loop van 2016 de ttiel Fairtrade Provincie zal aanvragen. Succes Fryslan met de laatste loodjes.


Twee succesvolle Fairtrade Weken

Zowel de Fairtrade Week in het voorjaar als in het najaar was succesvol. Kernteams in het hele land hebben zich ingezet om aandacht te vragen voor eerlijke handel. Zo is er bijvoorbeeld tijdens de laatste fairtrade week in Huizen een wereldrecordpoging fairtrade fruithappen georganiseerd, Utrecht organiseerde het jaarlijkse Fairfashion Festival en in Boxmeer konden mensen genieten van een viergangen faitrade diner.


Kiezen voor fairtrade

Mede door de Fairtrade Gemeente campagne breiden supermarkten hun assortiment steeds meer uit met fairtrade producten. PLUS loopt voorop en voert inmiddels het Max Havelaar logo op veel producten van het huismerk. Ook Aldi heeft een goede stap gemaakt en verkoopt tegenwoordig veel fairtrade producten. Coop is aan het testen met de verkoop van kinderbananen. Stuk voor stuk stappen in een faire richting.

Meerdere kerken, scholen en horeca gelegenheden ontvingen in de loop van 2015 een eigen fairtrade titel. Op deze manier wordt fairtrade zichtbaarder in een groot aantal branches en sectoren en dragen wij met elkaar ons steentje bij aan ontwikkelingshulp, Dank daarvoor!


Fairtrade Gemeente Facebook

Wij willen de fairtraders die onze facebook pagina (klik hier) nog niet volgen uitnodigen deze te volgen door de pagina te liken. Heb jij een fairtrade gerelateerde pagina, bijvoorbeeld een pagina van jullie lokale campagne of jouw duurzame onderneming? Laat het ons weten. Zo kunnen wij ook jullie pagina volgen. Op deze manier zijn wij allebei up-to-date!

 

 

Fairtrade Gemeenten is een initiatief van Max Havelaar, COS Nederland, Wereldwinkels en het ICCO - ontwerp en realisatie gesponsord door: Nilsson communicatiekunstenaars